FESB racing je studentska organizacija iz Splita, Hrvatska. Počela je kao projekt studenata i profesora entuzijasta 2010. godine. Od tada se natječemo u kategoriji vozila s unutarnjim sagorijevanjem, i to u Formula Student i Moto Student natjecanjima. Sezona 2023./2024. je prekretnica u našem napretku, jer je to sezona u kojoj prelazimo na kategoriju električnih vozila u natjecanjima Formula Student. Za našu prvu sezonu cilj nam je stvoriti vozilo koje je prvenstveno sigurno, što budućim generacijama omogućava budući razvoj u sigurnom okruženju.

Ove sezone imamo visoka očekivanja uz mnoge izazove za naš tim elektronike. Pored obaveznih PCB ploča koje moraju imati sve momčadi prema pravilima, odlučili smo postaviti visoke standarde za buduće generacije i dizajnirati vlastiti BMS, VCU i novi volan.

Vehicle Control Unit (VCU)

VCU (Upravljačka jedinica vozila) predstavlja mozak vozila, obavljajući čitanje svih senzora i šaljući sve kontrolne signale preko CAN magistrale visoke brzine. Također služi kao Modul za distribuciju napajanja (PDM), osiguravajući izlaze od 5V za naše senzore. Naše vozilo ima 2 pretvarača koji omogućavaju VCU-u da pokreće algoritam vektorskog upravljanja momentom i da svakom pretvaraču šalje odvojene zahtjeve za moment.

Battery Management System (BMS)

BMS (sustav za upravljanje baterijama) je ključni dio akumulatora. On nadzire napone pojedinačnih ćelija, temperature, struju akumulatora, a obavlja i funkcije balansiranja napona ćelija. Odlučili smo se za topologiju master-slave, koristeći mikroprocesor STM32 na glavnoj ploči PCB i poznati LTC6811 na sekundarnim pločama.

Volan

Moguće je da je upravljač najsloženiji novi dizajn koji smo stvorili. Izgrađen oko računalnog modula Raspberry Pi, on služi kao glavno sučelje za vozača, pružajući nam vrijednosti trenutnog stanja napunjenosti, temperature ćelija, pretvarača i motora, kao i trenutne koeficijente vektorskog upravljanja momentom, omogućavajući vozaču fino podešavanje vožnje.

Zaključak

Sezona 2023./2024. pružila nam je mnoštvo izazova koje smo iskoristili kao prilike za učenje. Ukupno smo stvorili 12 novih PCB dizajna i nadamo se da ćemo ih sve integrirati bez većih poteškoća.

Uz podršku Eurocircuita, tim FESB Racing može razvijati naše vozilo znajući da nećemo imati problema s pouzdanošću kvalitete proizvodnje PCB-a i da će ono održati svoju pouzdanost u teškim uvjetima motorsporta za koje stvaramo naše vozilo.

Zatvori izbornik